24 uur per dag, 7 dagen in de week
030 - 687 45 01

Reisziekte bij de hond

04-07-2018

Op vakantie gaan hoort één groot feest te zijn. Maar wist u dat uw hond last kan krijgen van reisziekte? Dat maakt de autoreis naar bijvoorbeeld Spanje toch echt een stuk minder fiesta… Gelukkig is er iets aan te doen!

Reisziekte, of kinetose, is een veel voorkomende aandoening waarbij de hond misselijk wordt tijdens een reis. Het kan voorkomen in een vliegtuig, boot of trein echter het komt het meeste voor tijdens een autorit. Het kan gepaard gaan met kwijlen, rusteloosheid, trillen en opgewondenheid. In het ergste geval gaat uw hond kokhalzen en uiteindelijk braken. De meeste honden hebben nergens last van maar één op de zes honden heeft juist erg veel last van reisziekte. Vervelend voor hond én baas.

Reisziekte wordt veroorzaakt door een afwijking tussen de verschillende signalen die de hersenen te verwerken krijgen tijdens het rijden. Op het moment dat de informatie van het evenwichtsorgaan niet hetzelfde is als die van de andere zintuigen, kan de hond last krijgen van reisziekte. Door abnormale bewegingen van de vloeistof in de kanalen van het evenwichtsorgaan ontstaan de klachten die horen bij reisziekte. Hoe grootser de abnormale bewegingen van de vloeistof in de kanalen, des te groter de kans op reisziekte.

Gelukkig is er wel wat te doen aan reisziekte, ook door uzelf. Onderstaand een paar tips die de autoreis voor uw hond een stuk prettiger zullen maken:

- Laat uw pup al op jonge leeftijd aan het autorijden wennen. Neem ‘m op schoot zodat    de pup de rijbewegingen van de auto ook kan zien.

- Geef uw hond vlak voor vertrek een kleine portie voeding die licht verteerbaar is.

- Probeer wegen met veel bochten en veel remmen te vermijden.

- Houd raampjes altijd een beetje open, zodat er ook frisse lucht binnenstroomt.

- Pauzeer voldoende, zodat uw hond tussendoor kan rennen en wat kan drinken.

- Zorg dat uw hond naar buiten kan kijken, dit helpt net als bij mensen tegen reisziekte.

Daarnaast zijn er bij ons goede medicijnen te verkrijgen tegen reisziekte. Het helpt tegen braken en tegen andere nare gevolgen van reisziekte. Stap gerust bij ons binnen voor een goed advies.

Online afspraak maken