24 uur per dag, 7 dagen in de week
030 - 687 45 01

Tips voor de feestdagen

dog 1219086 1920

 

December is aangebroken en de feestdagen staan voor de deur. Een heerlijke tijd om door te brengen met geliefden, familie, vrienden en onze huisdieren. Het is een sfeervolle maand vol verleidingen voor ons én onze huisdieren. Daarom delen we hieronder een aantal tips om veilig te genieten van deze maand!

 

Kerstversiering

De kerstboom, de lichtjes en de versieringen komen weer tevoorschijn en brengen veel gezelligheid. Sommige dieren hebben hier niks mee en andere kunnen er (gevaarlijk) druk mee zijn! Een echte kerstboom is bijvoorbeeld niet zo gezond voor onze huisdieren. De naalden zijn namelijk giftig en kunnen door de darmwand van uw dier prikken. Let er ook op dat er geen naalden in de drinkbak terecht komen!  Ook het drinken van het water waarin de stam van de kerstboom staat is giftig.

 

De kerstlampjes en alles wat glinstert, is voor sommige dieren erg verleidelijk. Hou snoeren buiten bereik van uw dier want ze kunnen hiermee gaan spelen of doorbijten met alle gevolgen van dien. Indien u gebruik maakt van glinsterende versieringen kan dit het jachtinstinct van uw kat activeren. Vervang in dat geval alle glinsterende versiering door bijvoorbeeld versiering van stof of vilt.

 

Tot slot zijn ook hulst en planten zoals de kerstster niet goed voor huisdieren. Vermijd deze of zorg dat ze er niet van kunnen eten.

 

Giftige voedingsmiddelen

Regelmatig zien wij dieren bij ons op de kliniek die ernstige klachten hebben na het eten van voedingsmiddelen die giftig zijn. Hou onderstaande voedingsmiddelen buiten bereik van uw huisdier en let altijd goed op dat ze geen vreemde voeding binnen krijgen:

  • Chocolade
  • Druiven en rozijnen
  • Macademia-noten
  • Avocado
  • Uien, prei en knoflook.

Heeft uw dier iets verkeerds gegeten? Neem dan direct contact met ons op via het telefoonnummer 030-687 45 01. Wij zijn 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar, ook tijdens de feestdagen.

 

Gourmetten

Dit is toch wel een hele populaire bezigheid tijdens de feestdagen. Echter voor een vogel is dit minder leuk. De anti-aanbaklaag bevat namelijk een stof (teflon) die bij vogels ernstige acute benauwdheid kan veroorzaken. Dit gebeurt wanneer de anti-aanbaklaag oververhit raakt. De vogel kan zelfs acuut sterven. Zorg daarom dat uw vogel tijdens het gourmetten in een andere kamer verblijft en u de kamer goed ventileert voordat de vogel weer terugkomt.

 

Vuur

In december en eigenlijk alle donkere maanden komen de kaarsen weer tevoorschijn. Heel gezellig maar zorg er wel voor dat uw dier niet bij de kaarsen kan komen. Ook de open haard vormt een risico met de vonken die hier uit kunnen komen. Scherm de haard af en laat uw huisdier nooit alleen bij een brandende open haard (of brandende kaarsen). Het klinkt logisch maar helaas gaat dit nog weleens mis.

 

Geniet met mate

Zoals gezegd is de decembermaand een maand vol verleidingen. Gezelligheid gaat vaak gepaard met (veel) eten en dan willen we ook onze huisdieren laten meegenieten. Toch adviseren wij u zuinig te zijn met de extraatjes die u aan uw dier geeft. Het zou zonde zijn als uw dier vervolgens op een streng dieet moet om de extra kilo(s) er weer af te krijgen.

 

Al met al een aantal zaken die belangrijk zijn om in de gaten te houden en zo van een gezellige en veilige maand te genieten!

 

 Wij hopen uiteraard dat dit niet nodig is maar mocht er iets aan de hand zijn of er is twijfel: bel dan  030 - 687 45 01.

Online afspraak maken