24 uur per dag, 7 dagen in de week
030 - 687 45 01

Vuurwerkangst bij huisdieren

 

christmas 1058667 1280

De dagen rondom de jaarwisseling zijn voor velen een feest, voor huisdieren zijn het echter dagen vol angst en verandering. De weken vooraf aan het nieuwe jaar wordt vaak vuurwerk afgestoken en op oudejaarsavond zijn deze knalgeluiden ook thuis nauwelijks te vermijden. De geluiden van vuurwerk geven veel angst, maar ook de flitsen en geur hiervan kunnen een angstreactie geven. Soms hangt dit samen met angst voor onweer. Deze angsten kunnen toenemen of uitbreiden als er geen maatregelen worden genomen. Zo ontwikkelen sommige dieren bijvoorbeeld een angst om naar buiten te gaan, of een angst voor andere harde geluiden.

Er zijn meerdere redenen om angst voor vuurwerk te ontwikkelen. Wanneer een dier bijvoorbeeld opgevoed is door een onervaren moederpoes/-teef, of als een dier te vroeg is weggehaald bij het nest, zal deze sneller angsten ontwikkelen. Ook kunnen dieren die onvoldoende gesocialiseerd zijn in de eerste maanden sneller angstig zijn.  Daarnaast kunnen angsten verergerd worden door lichamelijke klachten, om deze reden is het aan te raden bij hevige angst een controle in te plannen bij de dierenarts zodat dit (voor zover mogelijk) kan worden uitgesloten.

Op tijd beginnen is het allerbelangrijkst bij vuurwerkangst. Zo kunt u onder andere de signalen beter leren herkennen en op tijd maatregelen nemen. Hierdoor kunt u voorkomen dat de angsten erger worden, het medicijngebruik beperken en (indien nodig) tijdig professioneel hulp zoeken. Het opbouwen van een vertrouwensband met uw huisdier is essentieel voor het aanpakken van angsten. Hij of zij moet u zó goed vertrouwen dat ze weten dat u ze zal beschermen en dat ze dus steun bij u kunnen zoeken. Deze band met uw huisdier kunt u in de weken vooraf aan de jaarwisseling versterken om goed voorbereid te zijn op de momenten van angst.

 

Belonen en troosten

Er is veel tegenstrijdige informatie te vinden over het belonen en troosten van angstige huisdieren. Om te begrijpen waarom dit is, is het nuttig om een onderscheid te maken tussen milde angst en hevige angst (paniek). Wanneer een dier milde angsten heeft dan zal deze wel nog het normale gedrag kunnen uiten, bijvoorbeeld door een snoepje aan te nemen. Ook is op dat moment het leervermogen nog intact. Op het moment dat een dier echt in de paniek is, zullen ze dit niet meer doen, en zijn de hersenen niet meer in staat nieuw gedrag aan te leren.

In het eerste geval, bij milde angsten, betekent dit dat extreem gedrag mogelijk aangeleerd kan worden wanneer dit beloond wordt. Bij echte paniek is dit niet mogelijk. In beide gevallen is het goed om uw huisdier steun te bieden. Troosten, spelen en knuffelen mag dus altijd. Probeer echter bij mild angstige honden dezelfde mate van aandacht te besteden als altijd, zodat dit niet als beloning wordt beschouwd. Twijfelt u of het milde of ernstige angst is? Dan liever teveel steun bieden dan te weinig!

Wat zeer belangrijk is, is dat een dier nooit gestraft mag worden voor het tonen van angstgedrag. Het straffen van dit gedrag zorgt niet voor minder angsten, maar kan er wel voor zorgen dat ze het angstgedrag niet meer tonen. Ook beschadigt dit het vertrouwensband tussen u  en uw huisdier.

 

Welke maatregelen kunt u thuis/buiten nemen?

Op oudejaarsavond kunt u een aantal maatregelen nemen om een veilige plek te creëren in huis. Het is belangrijk dat uw huisdier de kans krijgt om hun eigen plek te kiezen, dus geef ze verschillende opties en geef ook de optie dat ze bij u kunnen blijven.

Tips om een veilige plek te creëren in huis:

 • Geef uw huisdier verschillende opties
 • Als ze een bench gebruiken: bedekken met een deken om geluid tegen te houden
 • Muziek of film aanzetten (let op: geen zenders met vuurwerkgeluiden!)
 • Gordijnen, ramen en deuren dicht, eventueel plek op kamer zonder ramen
 • Veel afleiding: voerspellen, kluif of Kong gevuld met pindakaas

Bij het uitlaten vóór oud en nieuw:

 • Lange wandeling maken 's middags zodat uw huisdier moe is op oudejaarsavond
 • Uitlaten aan de riem: als ze schrikken kunnen ze niet zomaar wegrennen
 • Uitlaten op een veilige plek zonder vuurwerk, bijvoorbeeld in het bos
 • Van tevoren controleren dat uw dier gechipt is en dat de gegevens kloppen

Bij zeer angstige dieren:

 • Pension, logeeradres of vakantiepark in het buitengebied
 • Kamer zonder ramen, bijvoorbeeld de badkamer
 • Niet alleen laten, uw huisdier heeft u nodig!

 

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende manieren om uw huisdier te helpen bij angst voor vuurwerk. De meest effectieve manier hiervoor is om de angst te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van gedragstherapie of geluidstraining. Gedragstherapie kan samen met een gediplomeerd gedragstherapeut, dit wordt zeker aanbevolen bij dieren met hevige angsten. Geluidstraining kunt u thuis (gratis) doorlopen.

Naast therapie en trainingen zijn er verschillende maatregelen om de angsten iets te verlagen. Deze hulpmiddelen werken helaas niet bij alle dieren, het is dus belangrijk om te kijken welke hulpmiddelen bij uw huisdier werken en welke niet. Voorbeelden zijn:

 • Een thundershirt: dit is een strakke t-shirt die aanvoelt als een stevige knuffel. Bij veel dieren biedt dit steun.
 • Adaptil (honden) / Feliway (katten): deze middelen bevat een rustgevende geur (feromoon), en kunnen op verschillende manieren worden toegepast. Er zijn voor honden onder andere halsbanden, tabletjes en verdampers en voor katten verdampers of een spray. Dit middel heeft geen bijwerkingen en geeft (voor mensen) geen geur af.

 

Supplementen

Er zijn verschillende supplementen op de markt om angsten te verminderen. Ook deze werken niet bij ieder dier, en sommige moeten lang gegeven worden voordat er een effect wordt gezien.

Zylkène is een supplement dat goed is onderzocht en dat redelijk snel werkt. Na ongeveer 2 weken kan het effect al worden gezien. Zylkène bevat een stofje die van nature voorkomt in moedermelk en die een rustgevende werking heeft. De capsules kunnen gegeven worden in iets lekkers, of opengemaakt worden om door het eten te mengen. Het is ook veilig om te gebruiken bij drachtige dieren, dieren met allergieën en dieren die andere medicijnen slikken.

 

Medicijnen

Bij dieren die ondanks bovengenoemde maatregelen toch angstig blijven, zijn er ook medicijnen die gegeven kunnen worden om de angstreactie in het lichaam te onderdrukken. Voorheen werden veel verdovende middelen gebruikt, hiervan bleek echter dat dit vooral de verschijnselen onderdrukt maar niet de angsten. Inmiddels zijn er gelukkig een aantal middelen op de markt die echt angstremmend werken.

Het middel Alprazolam schreven wij tot vorig jaar nog regelmatig voor bij dieren met vuurwerkangst. Dit middel is niet geregistreerd voor huisdieren, maar werd door de NVWA toegelaten omdat er geen geregistreerd alternatief was. Inmiddels zijn er verschillende middelen op de markt die wel geregistreerd zijn en goed werken tegen vuurwerkangst en om deze reden mogen wij Alprazolam niet meer voorschrijven. U kunt uiteraard bij ons terecht voor een passend alternatief voor uw huisdier.

Uiteraard kunt u bij ons terecht voor vragen rondom dit thema of een persoonlijk advies. Wij helpen u en uw huisdier graag aan een rustige en fijne jaarwisseling!

Online afspraak maken